[didactiek] Twijfels over effect natuurlijk leren

In het Parool stond deze zomer een artikel over een school in IJburg, waar ouders hun kinderen vanaf haalden omdat ze de kwaliteit van het onderwijs onder niveau vonden.

Al tientallen jaren zie je dat vooral nieuwe scholen nieuwe vormen van didactiek uitproberen. Wat heel belangrijk is dat niet enkel de didactiek hier voorop komt te staan. In een heel goed concept, kunnen leerlingen zich onveilig en kwetsbaar vinden. Het is daarom belangrijk bij de invoering van een ‘concept’ ook direct parallel een onafhankelijk onderzoek op te starten. Blijkt dat zaken verkeerd zijn ingeschat, dat moet direct met kleine stapjes het concept worden bijgesteld. Het ‘natuurlijk leren’ behelst een strak concept, waarbij leerlingen al heel jong zelfstandig worden gemaakt voor hun eigen leren. Leerlingen worden niet geconfronteerd met cijfers maar met adviezen over het vervolg van hun leerproces. Je kunt je afvragen in hoeverre leerlingen op die leeftijd al in zo’n systeem kunnen functioneren. Zo gauw je ziet dat je kind gaat lijden onder een concept, moet je direct samen met de school naar oplossingen gaan zoeken. Je kind van school halen doe je alleen als je er samen echt niet uitkomt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s