[beleid] Politieke partijen hebben weinig met digitaal onderwijs

Ruim tien jaar geleden deed ik met schoolleiders het spelletje waarbij ik krantenkoppen over digitaal onderwijs voorlas als ‘Tijd is rijp voor digitale leerboeken’ of ‘Lerarenopleidingen moeten docenten opleiden voor digitale revolutie’ en dan vroeg ik uit welk jaar die stamden. Zeiden ze allemaal:”2002″ of ‘2003″ en dat bleek dan 1995 of 1996 te zijn. Ook nu nog zijn krantenkoppen hetzelfde als toen.
Door: Allard Bijlsma

In die zin is er niets veranderd bij politici én bij schoolleiders. De Kennisnet-uitgave ‘4 in balans’ meldt elk jaar dat schoolleiders verwachten dat digitale leermiddelen sterk zullen toenemen in hun school. In de praktijk lijkt het meeste onderwijs nog op dat van 10 jaar geleden: een boek om te leren, een werkboek om te verwerken, zo nu en dan een filmpje kijken op het DigiBord en dan een toets op papier. In het basisonderwijs zijn wel wat ontwikkelingen te zien op dit vlak. Op termijn zullen de gratis schoolboeken in het voortgezet onderwijs verdwijnen. Er zal bezuinigd moeten gaan worden bij de uitgevers, doordat de komende tien jaar zo’n 10% minder leerlingen in het onderwijs zullen zitten. Titels zullen verdwijnen en hierdoor zal er minder te kiezen zijn. Daarom zal er nauwkeuriger naar het ontwikkelen van digitale leermiddelen voor tablets en laptops gekeken gaan worden. Een nieuwe editie van een papieren lesmethode uitgeven wordt kostbaar. Digitaal lijkt de oplossing, maar van een veredelde PDF op een tablet worden leerlingen niet blij. En alleen nog leren via spelletjes, wie wil dat?

Binnen vijf jaar heeft elke leerling een tablet of een snelle kleine laptop, was een paar jaar geleden de verwachting. Anno 2015 blijkt de praktijk een stuk weerbarstiger. BYOD (bring your own device) blijkt een ramp voor docenten: digitale leermiddelen doen het nooit op alle devices tegelijk en dat geeft onrust in de klas. De online verbindingen met uitgevers of zelfs het internet zelf, liggen er regelmatig uit. Een 14-jarige legt met een DDoS-aanval zo een provider meerdere dagen plat. De wifi-mogelijkheden in scholen staan onder grote druk. Wat je nu aanschaft, is volgend jaar al weer verouderd. Browsers verbieden steeds meer het gebruik van plugins als Flash, Java en Silverlight. Steeds meer bestaande onderwijssites zullen hierdoor ontoegankelijk geworden. Veel daarvan zijn nog maar net enkele jaren in de lucht. Het wordt zo moeilijker investeringen terug te verdienen. Maar wat als we straks én geen boek meer hebben én geen actuele en werkende digitale variant?

Wat scholen willen is één online ingang voor leerlingen, docenten en ouders, via welke het hele schoolproces wordt aangeboden. Uitgeverijen zouden hier hun digitale leermaterialen in moeten pluggen, hier worden de digitale toetsen afgenomen en docentbeoordelingen, diagnostische resultaten en cijfers gaan direct door naar de (cijfer)administratie. Hierin is voortgang af te lezen, worden studie-adviezen gegeven en kan adaptief geleerd worden. Diverse partijen bouwen zo’n systeem voor ‘gepersonaliseerd leren’, maar helaas werkt nog geen van deze applicatie samen met de andere. Geen van deze systemen kan wat hierboven in een paar woorden is beschreven. Metadata-standaarden zijn veelal niet compatibel met elkaar. Ontwikkeling ervan is duur, dus wie blijft er straks over? Van de systemen van 10 jaar terug bestaat er vrijwel geen één meer. Ooit gewerkt met Lotus Learning Space, Microsoft ClassServer, WebCT of AUC? Wie nog wel bestaat, heeft vaak last van de ‘wet op de remmende voorsprong’.

Wie zich richt op een hybride (blended) oplossing lijkt vooralsnog goed te zitten. Een boek als dat handiger is en online/digitaal voor ondersteuning, naslag, diagnosticeren, oefenen en voor communicatie. Van digitale leermiddelen moet altijd een papieren of offline variant beschikbaar zijn, mocht de ict uitvallen. Steeds vaker zitten docenten met lege handen tijden hun lessen. Dat is niet acceptabel. Maar de verwachtingen zijn veelal ook te hoog. Op een tablet kun je geen verslag schrijven, op een Chrome OS-laptop kun je offline geen zip uitpakken, zonder internet heb je niets aan OneDrive en op een MAC kun je andere dingen dan op een pc. BYOD wordt BAYD: bring all your devices, zodat het hopelijk met één van allemaal lukt.

Binnen de politiek gaat het vooralsnog vooral over de rekentoets en er wordt vergeten hier een goed politiek fundament voor neer te leggen, waar uitgevers hun commerciële ei in kwijt kunnen en waar docenten en leerlingen dagelijks echt mee aan de slag kunnen. Er is echter geen landelijk platform voor dit alles en er wordt weinig samengewerkt. Vanuit de overheid worden geen eisen gesteld, dus de concurrentie zal nooit één platform gaan opleveren. Op elke ict-conferentie zien we daarom weer een nieuw platform ontluiken. Over 10 jaar is dat er dan meestal niet meer. Er is nog een lange weg te gaan. Over tien jaar maar weer eens zien waar we dan staan.

krantenkoppen_ict_102015jpg

[ krantenkoppen anno oktober 2015 | bron: Blendl.com ]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s