Enkele vrijwilligers binnen de vereniging NVON, hebben de afgelopen paar jaar een uitgebreide itembank met toetsvragen opgezet in het toetsprogramma WinToets. In januari 2013 werd het resultaat voor het eerst getoond op een NIBI-congres in Lunteren. Daarna was de itembank tegen betaling beschikbaar voor leden en niet-leden van het NVON. Na drie jaar kan deze itembank als hét voorbeeld gezien worden voor wat elk vak in het onderwijs nodig heeft: een uitgebreide itembank voor alle niveaus en bij alle onderwerpen.
Door: Allard Bijlsma

nvon_itembank

Maar liefst 23.000 vragen zijn er inmiddels ontwikkeld en er is bijna 4 GB aan beeldmateriaal aanwezig. Het is voor het eerst dat vrijwilligers een zo grote itembank, helemaal gemetadateerd voor onderwerp, subonderwerp en niveau hebben opgezet. De Rode Planeet heeft de vrijwilligers kosteloos begeleid bij het opzetten van de metadatastructuur en de technische opbouw van de itembank. Sinds 2015 wordt de itembank ook in Quayn aangeboden. Alle vragen kunnen tot toetsen en oefenexamens worden gearrangeerd. Die kunnen vervolgens worden afgedrukt, naar SCORM en daarmee  elo’s worden weggeschreven, worden afgenomen binnen WinToets, maar natuurlijk ook online worden afgenomen via de Quayn iPad app of een iPad. Het ligt in de verwachting dat er de komende jaren bij alle vakken niet-methode-gebonden itembanken zullen gaan ontstaan. Deze vragen zullen als extra leerstof ingezet kunnen worden, naast het materiaal dat uitgeverijen al aanbieden. Daarmee komt eindelijke de mogelijkheid van persoonlijke leerroutes in beeld. Daarvoor is enorm veel gemetadateerd oefen- en leermateriaal benodigd. DRP is begonnen aan vergelijkbare itembanken voor andere vakken, zoals aardrijkskunde en geschiedenis.

Om met de itembank te kunnen werken heeft de instelling WinToets 5 of Quayn nodig, beiden verkrijgbaar bij De Rode Planeet in Zuidhorn. Ruim 1300 onderwijsinstellingen hebben één van deze pakketten in huis.

>> Meer over de NVON-itembank
>> Meer over Quayn
>> Meer over WinToets

nvon_quayn
[ voorbeeld van een vraag binnen Quayn ]