Het is niet heel moeilijk om een website of toetsprogramma te laten voorlezen. Het is echter best ingewikkeld om dat voor de gebruiker zo natuurlijk mogelijk te laten plaatsvinden. Quayn heeft het voorlezen, in samenwerking met het Zweedse bedrijf ReadSpeaker, helemaal op maat gemaakt:

  • De gebruiker kan kiezen uit een reeks van talen.
  • De gebruiker kan kiezen uit verschillende stemmen.
  • Bij het voorlezen van meerkeuzevragen, wordt automatisch gepauzeerd tussen vraag en antwoorden. Voorafgaande aan een meerkeuzeantwoord wordt als extra de letter erbij voorgelezen. Deze optie is op maat ontwikkeld.
  • Vraagtypes als combobox worden correct voorgelezen, inclusief de keuzes binnen elke combobox. Deze optie is op maat ontwikkeld.
  • Ook leesteksten binnen het Grote Bron-vak kunnen worden voorgelezen.
    Quayn kan zo worden gebruikt als voorleesboek of het voorlezen van lange bronteksten. Tip: bied leerlingen leesteksten aan binnen een Infoscherm, type BRON.
  • Nieuw: Quayn kan nu ook binnen een tekst wisselen van taal. Zo kan een docent de opdracht in het Nederlands geven en een stukje voorbeeldtekst in een andere taal, zoals Engels, Duits of Frans, laten voorlezen. Deze optie heet ‘taalswitch‘. Hiermee voorkomt u dat een stuk Nederlandse tekst met een Engels accent wordt voorgelezen of andersom.

cursusboek_quayn_deelII

In ons Cursusboek Quayn – deel II, laten we in hoofdstuk 6 zien hoe u gebruik maakt van al deze mogelijkheden. In dit boek onder meer ook aandacht voor adaptief toetsen, waar we eerder over schreven.

quayn_deel_II_h06_750
[ elk stukje tekst kan in een andere taal worden voorgelezen ]

ReadSpeaker wordt standaard meegeleverd in de meer uitgebreide licentievormen SUITE en CONTENT. Heeft uw instelling hier een licentie op, dan kunt u direct gebruik maken van de voorleesmogelijkheden. In het cursusboek ziet u hoe u dat per toets zelf aan en uit kunt zetten. Heeft uw instelling een BASIC-licentie, dan moet u eerst upgraden naar een uitgebreidere versie. Dat doet u via de makers.

> Meer over ReadSpeaker

CURSUSBOEK
Het Cursusboek Quayn deel II is verkrijgbaar via onze [ webshop ]. Onderwijsinstellingen kunnen het ook op [ factuur ] bestellen. In januari 2020 verschijnt het Cursusboek Formatief Toetsen. Hierin laten we zien hoe u formatieve toetsen ontwikkelt en inzet binnen zo’n 25 verschillende toetsapplicaties. Ook hierin zal Quayn uitgebreid aan bod komen.

De delen I en II zijn los en met korting als set verkrijgbaar. Naast een papieren variant is er ook een online versie van het boek verkrijgbaar. Schaft u de laatste aan, dan krijgt u een half jaar online toegang tot het boek en de links naar de presentaties per hoofdstuk.Toetsbureau opdendrieberg
 wil met deze reeks van boeken een brug slaan tussen alle theorie rond summatief en formatief toetsen én het in de praktijk brengen hiervan én het leren ontwikkelen van de gewenste oefentoetsen. Wij verzorgen ook [ trainingen ] rond het opzetten van een instellingsbrede itembank en geven basistrainingen bij onze cursusboeken.

Quayn_deel2_cover_750